Aktuelnosti

21.1. međunarodni dan zagrljaja; psiholozi kažu da je grljenje ljekovito

Psiholozi tvrde da su zagrljaji iznimno važni za čovjekov emocionalni život te da bismo se trebali svakodnevno grliti, a pet do šest zagrljaja na dan učinit će vam život dužim i ljepšim, smatraju psiholozi. Zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. koji je 21. Januar proglasio Međunarodnim danom zagrljaja.

Da grljenje ima u najmanju ruku ljekovita svojstva, potvrđuju i riječi psihologinje Virginije Satir kako je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan da bi preživio, osam zagrljaja dnevno treba nam da bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali. Svjetski poznati psiholog Jack Canfield u svojoj teoriji o grljenju navodi kako je grljenje zdravo, posve prirodno i praktički savršeno.
Nakon zagrljaja se zaista osjećamo bolje

Čin grljenja nije samo osjećaj na koži – dok se grlimo, oslobađa se oksitocin, „hormon ljubavi“ zahvaljujući kojem se osjećamo bolje. Naučno su dokazana brojna pozitivna dejstva ovog hormona neurohipofize, a među njima su brže trežnjenje, ublažavanje bolova (nerijetko se daje životinjama kako bi im se olakšao porođaj), mršavljenje…
„Oksitocin je neuropeptid, što znači da stvara osjećanja privrženosti, povjerenja i povezivanja“, ističe Mat Hartenstein, psiholog Univerziteta “Depo” u Greencastleu.

Porijeklo same riječi i nije tačno poznato. Postoje dvije teorije. Prva teorija navodi da se glagol “zagrliti”( prvi put korišten 1560-tih) može povezati sa staronordijskom riječju “hugga”, što je značilo utješiti. Druga teorija je da je ova riječ povezana sa njemačkom riječju ” hegen”, što znači njegovati. Sama činjenica da je zagrljaj dobio i svoj međunarodni dan, govori o njegovoj važnosti u našim životima. Pored psiholoških i naučnih tvrdnji o utjecaju zagrljaja na fizičko i mentalno stanje ljudi, za nas obične ljude najbitnija je teorija “duševnog mira i blagostanja”, koje zagrljaj pruža. Jedan zagrljaj može pružiti više utjehe, nego sati i sati razgovora. Tu toplinu zagrljaja preuzimamo po rođenju od nježnih ruku naših majki, a onda ih njegujemo i usađujemo godinama u srž našeg bića.

Pitaš me, šta mi je ? Ne mogu ti reći. Ne znam ti reći! Ja bez riječi, ti bez odgovora….Kada bi samo znali da ni riječ, ni odgovor ovdje nisu važni. Važni smo ti, ja i samo jedan korak do rješenja svega, a to je zagrljaj. Toplina tvojih ruku moj je dom, moje utočište. Tvoj zagrljaj će riješiti sve ovozemaljske probleme. O… kada bi samo znao da sva tvoja nastojanja da dopreš do mene, sve tvoje priče, pokloni, pitanja, nisu toliko važni. Zagrli me! Pruži ruku mojoj ruci. Zagrli me i izbriši sve nedaće i boli, jer samo tvoj zagrljaj je magija i samo tvoj zagrljaj moju dušu liječi.

Volite se i poštujte! No, ne zaboravite da samo jedan vaš zagrljaj može spasiti nečiji život, uljepšati nečiji dan i može biti razlog nečijoj sreći.

Autor: Anesa Isanović

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button