Zdravlje

04.02- Svjetski dan borbe protiv raka; Intervju sa Nejrom Musić – “Našla sam motivaciju i želju za život u sebi samoj.”

Život nam neminovno skoro pa svakodnevno servira izazove, a neki od njih su u najmanju ruku zastrašujući, u narodu poznati kao“ono najgore“ te kad se spomenu izazivaju strahopoštovanje koje zahtjeva da se pomjerimo sa mjesta i dodamo „nedaj Bože nikom, pa ni najgorem dušmanu“.

Da, sad većina vas zna o čemu pričam, riječ je o raku.

Na samu spomen čovjeka prođe jeza, zastane dah, a kako li je tek onima koji čuju tu nemilu vijest u doktorskim kancelarijama, pažljivo saopštenu uz riječi utjehe da nije kraj svijeta i da danas to ne znači isključivo smrt.

A ko bi to bolje znao od onih koji su pobjednici u trci za život.

Zato nam je izuzetna čast na tu temu razgovarati sa hrabrom Nejrom Musić, kojoj je život u njenoj 16-toj godini servirao ovaj veliki izazov, dijagnosticiran joj je karcinom limfni žlijezda. Umjesto u školskim klupama, vrijeme je provodila u bolničkom krevetu. Nakon godina ustrajne i hrabre borbe, velike želje i volje, nesvakidašnje izdržljivosti, teških terapija i bolničkih kreveta, Nejra je izliječena.

Nejra je danas diplomirani pedagog i psiholog ali također i uspješna poduzetnica. Pored toga ona je i autorica kampanje“rakOFF“.

Dobro nam došla Nejra, hvala Vam na izdvojenom vremenu da nam iz iskustva ispričate o vašem putu do izlječenja, te da se na taj način širi svijest o karcinomu i o osobama oboljelim od istog, kao i da se ulije nada svima onima koji su trenutno u situaciji u kojoj ste vi bili i koju ste preživjeli.

  • Mozete li se uktarko predstaviti za naše čitatelje?

Nejra Musić, sutra na svjetski dan karcinoma slavim svoj dan rođenja, sutra punim 27 godina, a u ovih 27 godina izdešavalo se mnogo toga lijepog ali i manje lijepog. Završila sam osnovnu muzičku školu potom i Srednju muzičku školu, a nakon toga predala papire i za muzičku akademiju. Moj život oduvijek je bio obojen u mnogo boja ali i otpjevan i sviran najljepšim tonovima. 

Učesnik sam mnogih festivala dječije pjesme. Snimila više od 10 pjesama, i uspješno nastavila da se bavim tim poslom. Život me u drugom razredu srednje škole odveo na potpuno drugu stranu te sam danas na masteru psihologije i pedagogije.

Deset godina već radim humanitarno pri udruženjima, na što sam posebno ponosna, vodim svoj privatni biznis ali i radim sve ono što me ispunjava.

  • Znamo da je to osetljiva tema, koju se mnogi usuđuju pitati, pa da li nam možete reći kako ste se osjećali kada ste saznali da imate karcinom, kako ste „svarili“ tu nemilu vijest, i gdje ste pronašli snagu da krenete u borbu ?

Vrlo je teško prihvatiti činjenicu da će vaš život u narednom periodu biti bolnica i kemoterapija ali oduvijek sam to gledala kao iskušenje od Boga. Snagu sam nalazila u bolničkoj sobi, gdje sam u svojim mislima dozivala i molila za lijek. Na drugom mjestu, našla sam motivaciju i želju za život u sebi samoj jer, kako bih mogla odustati i predati se. 

Kako se osjećati u ovakvim trenucima. Gledate kako preživljavate, a onda gledate svoje roditelje i brata, kako tiho pate…

Bolest je dugotrajna, mukorpna i bolna. Vrlo je bitno prihvatiti svako stanje svog života i na najbolji mogući način tražiti rješenje.

  • U zadnje vrijeme često smo svjedoci problema i poteškoća sa kojima se susreću građani kada je u pitanju zdravstveni sistem, od skupih terapija do ne adekvatnog bolničkog smještaja, te do općeg nedostatka pojedinih lijekova.Kako je to bilo u Vašem slučaju, da li ste imali potrebnu terapiju i adekvatan smješaj, i koliko to sve utiče na jačinu psihe dok prolazite kroz agoniju bukvano borbe za život?

Hvala Bogu, većinu svog liječenja imala sam sve što mi je bilo potrebno, ali često se dešavalo da neke osnovne stvari poput vate, nisu dostupne. To mi je oduvijek bilo  smiješno, ali kad se čovjek zamisli, poražavajuće je. Bogu hvala sve napreduje pa se tako nadam da će se ne samo zdravsteni sistem u BiH, nego sve popraviti i krenuti na bolje.

  • Kažu da čovjek najbolje uči iz iskustva, kao i da je bol najbolji učitelj, što mogu potvrditi i iz ličnog iskustva jer također bolujem od jedne rijetke autoimune bolesti, Nejra šta je Vas naučila Vaša borba i Vaši bolovi, gledate li i doživljavate svijet na drugačiji način, pristupate li životu sada drugačije?

Neka nam dragi Bog pomogne da sva iskušenja što lakše prevaziđemo, i hvala Mu na svakom stanju. Oduvijek sam život gledala kao trernutak koji moram iskoristiti. Sada, sada je sve to drugačije. Sada je sve ovo tri puta više, i svaki dan je u potpunosti pun aktivnosti. Krenem od učenja, čitanja pisanja, rada u mojoj radnji. Napokon cijenim život i napokon volim svaki svoj dan.

  • U Vašim intervjuima koje ste davali ranije skretali ste pažnju na to koliko je podrška bitna u borbi sa karcinomom, kako ste kazali „Podrška je pola izlječenja“, shodno tome smatrate li da dovoljno pružamo podršku jedni drugima i u normalnim okolnostima kao što to radimo kada nas zadesi neki veći i teži životni izazov, i kako da postanemo svjesniji i empatičniji generalno, da prepoznamo da neko treba našu pomoć i podršku i prije nego to postane očigledno i prije nego shvatimo da bismo nekoga mogli izgubiti?

Čini mi se da postajemo bolji, ali treba nam još mnogo..

Da, uvijek to ponavljam jer sama znam koliko mi je značilo i koliko je moja pobjeda bila brža uz njihovu pomoć.

Vrlo je važna edukacija, vrlo su važne javne tribine i baš zato na svom instagram profilu pokušavam da što više pišem o samom raku pa onda i mom iskustvu.

Opčenito moramo shvatiti da je sve prolazno, i da vrijeme zaista prebrzo prolazi. Moramo cijeniti prave stvari, moramo brinuti o najmilijima.

  • Kako danas gledate na cio taj period koji je iza Vas, kako se to Vaše životno iskustvo reflektuje na život koji danas vodite?

Oduvijek sam bila vrlo stroga prema sebi. U procesu liječenja čini mi se da je postalo još mnogo više. Danas, vrlo ažurno radim sve svoje nalaze, vrlo sam disciplinovana.

Jednostavno, moramo mijenjati loše navike i raditi dobro po sebe.

  • Šta biste poručili svima onima koji sada prolaze kroz teška životna razdoblja, gdje da traže snagu, želju, motivaciju?

Molitva, svjesnost sebe i porodica.

Rani pregledi i kontrole pomoći će brži proces ozdravljenja. Bitno je slušati srce i tijelo koji će uvijek na vrijeme obavijestiti da nešto nije uredu.

Motivacija uvijek moramo i možemo biti sami sebi. Moramo ići ka cilju! 

Autor: Alzira Korić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button